Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op vastgoed-zeepbel.startpagina.nl

260.000 huishoudens in de problemen bij rentestijging van 2%

  • Beheerder

    Hogere rente betekent hogere hypotheeklasten. Bij variabele rente is dit onmiddellijk het geval, bij een rentevaste termijn werkt de rentestijging pas door bij het aflopen van deze termijn. Huishoudens kunnen hogere lasten opvangen met hun inkomen of hun vermogen. Als het scenario wordt genomen waarbij de rente tot het einde van 2006 met 2 procentpunt stijgt, dan heeft een groep van naar schatting ruim 80.000 huishoudens

    onvoldoende inkomen of vermogen om een rentestijging te kunnen opvangen. Deze groep komt boven op de groep van naar schatting ongeveer 180.000 huishoudens die bij de huidige rentestand al moeite heeft de maandelijkse lasten op te brengen. In het totaal kunnen naar schatting ruim 260.000 huishoudens van de in totaal 7 miljoen huishoudens door een rentestijging uiteindelijk in ernstige betalingsproblemen komen.

    Dit is bijna 9% van de ongeveer 3 miljoen afgesloten hypotheken.

    bron: AFM 2005 http://www.afm.nl

  • sjoerd

    Omstreeks 1980 steeg de hypotheekrente tot ca 12 % ( 1 % per maand).

    Vrijstaande (duurdere) woningen halveerden in prijs, starterswoningen daalden met ca 35 %, Maar toen kon je nog gewoon zaken doen met de bank. Je kende de mensen bij de bank, want die zaten er voor hun leven. NU slechts even. Weggebonjourd. Als een bank zo doet met eigen personeel, denk dan niet dat ze u als klant niet uitknijpen als een manderijntje

    B.v. je woning inruilen voor een goedkopere, waarbij de goedkopere gewoon werd gefinancierd inclusief een eventueel tekort. Als de hypotheek 3 ton was en de opbrengst 240000 werd het verschil van 60.000 bij de neiuwe aankoop van b.v. 130.000 gewoon weer meegefinanciert in de hypotheek. Dat was toen in goed overleg mogelijk. Na 8 jaar waren de prijzen weer genormaliseerd en gestegen en was het tekort weer opgelost.

    Kom daar nu eens om!!