Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op vastgoed-zeepbel.startpagina.nl

kerdietdeflatie oorzaak van daling huizenprijzen (veroorzaakt ECB,FED)

  • Jan

    In de eurozone is in de afgelopen jaren veel meer geld bijgedrukt dan is vastgelegd in het Verdrag van Maastricht. In dat Verdrag hebben de landen afgesproken om de geldgroei (M3) niet boven de 4,5% te laten uitkomen, maar de werkelijke geldgroei lag tot twee maanden gelden boven de 12%.

    Veel van dit geld zal op de aandelen beurzen en in de huizenmarkt verdampen. Fortis is in één dag tijd 4 miljard minder waard geworden, dat vind ik een mooi voorbeeld.

    “Als de economie ongezonde trekken begint te vertonen, wanneer de productie afneemt terwijl ook de prijzen zakken. In tegenstelling tot de normale deflatoire toestand heeft dit soort deflatie wel degelijk een sinistere oorsprong. Deze deflatie is veroorzaakt door de voorafgaande periode, toen de geldhoeveelheid aanzienlijk werd uitgebreid waardoor alle facetten van het economische leven tot een zeepbel uitgroeiden. We kunnen dit bijvoorbeeld zien in de enorme groei in de aandelenmarkt, de huizenmarkt, de goederenmarkt, de obligatiemarkt etc. De oorsprong van deze groei is de enorme liquiditeit, die beschikbaar werd gesteld door de bancaire sector met actieve hulp en medeweten van de centrale bank. De bancaire sector is gemachtigd door de centrale bank om liquiditeit (geld) ter beschikking te stellen op het gebied van leningen en hypotheken. De uitgifte daarvan gebeurt door de diverse banken met ondersteuning van de centrale bank.”

    bron Albert Spits.

    Willem Middelkoop van RTLZ noemt het ‘financiële doping’. Het is duidelijk dat de FED en in iets mindere mate de ECB hier schuldig aan zijn.

  • Istrilyin

    Het trieste is dat “geldgroei” voor ongeveer 90% van de lezers een nieuw woord is… Een term als “fractioneel bankieren”, dat is voor 99% van de mensen abracadabra. Kortom 1% van de mensen kan zelfs maar beginnen met begrijpen hoe zo'n crisis ontstaat. Natuurlijk heeft wel iedereen een mening erover :-)

  • Jan J.

    Dit verhaal klopt wel voor de USA financiele wereld maar niet voor de EU-sector.

    Want daar is de inflatie die het onvermijdelijk gevolg zou zijn van de geldpersen aanzetten, niet gestegen en zelfs wat gedaald.

    Eeen lichte inflatie is overigens voor een groeiende economie zeer gewenst.

    De problemen op de huizenmarkt en dan vooral weer in de USA is enerzijds het gevolg van grote hoeveelheden crimineel geld dat wilgewassen moet worden, op die markt en anderzijds de enorme hoeveelheid oliegeld in handen van een paar olielanden boven die markt. Zij beschikken over zoveel geldreserves dat ze het niets kan schelen of ze het geld winstgevend kunnen beleggen. Het is een chantagemiddel geworden in hun handen. Ze kunnen het geld dus plotseling van de markt halen als zij die markt willen destabiliceren en dat is het laatste jaar gebeurd. Vandaar dat de belastingbetaler in vooral de westerse landen nu moeten proberen om de aldus onstaande gaten te dichten met honderden miljarden euro-injecties. Het is daarom ook geen economische crisis maar een kredietcrisis die plotseling ontstaan is. In de USA is nu een onderzoek gaande naar de criminele gelden in de huizensector. Kennelijk durven ze de chantagepraktijken van de olielanden nog niet aan te pakken.

  • Susanne

    Wat een typfouten, zeg. Ik erger me dood.